ZMAGOVITE OPRAVE SLOVENSKIH OLIMPIJCEV


V preteklem mesecu se je med vsesplošno slovensko javnostjo na dolgo in široko pisarilo o opravah naših olimpijcev. V skladu s pričakovanji so se na socialnih omrežjih pojavila javna zgražanja nad videnim. Ljudje iz vseh vetrov so se postavili v vlogo razsodnikov in meni nič, tebi nič, kolekcijo, ki je nastala pod oblikovno taktirko arhitekta Sandija Murevca ocenili za nacionalno sramoto.
Povsem razumem, da ima vsak izmed nas lasten pogled na estetiko, a dejstvo, ki ga vsi pozabljamo je, da gre za naš subjektivni pogled brez strokovne podlage, kar posledično lahko označimo za neverodostojno (pa brez zamere prosim).

Osebno se o videnem sprva nisem direktno opredelil, na koncu koncev nihče izmed nas ne ve, pod kakšnimi pogoji je nadebuden oblikovalec deloval, ne poznamo omejitev, s katerimi se je srečeval pri delu (časovnih, finančnih itd.), kaj šele zahtev s strani naročnika, prav tako pa takrat še nisem videl predlogov preostalih držav.

Ob pregledu slednjih in primerjavi njihovih rešitev z našo, pa lahko mirne vesti rečem, da se kolekcija slovenskih olimpijecv, neglede na to, da bi sam posegel po povsem drugačnih vizualnih elementih in krojih, uvršča na sam vrh.



ZAKAJ?

- Oblikovalec je upošteval splošna pravila korporativnega komuniciranja
- Oblikovalec je osnovne kroje nadgradil v skladu s trendi v svetu športa
- Oblikovalec je pri izdelavi športne kolekcije izbral visoko-tehnološke rešitve
- Oblikovalec je pri izdelavi uporabljal najsodobnejše materiale
- Oblikovalec je izbral prepoznavne slovenske nacionalne elemente in jih apliciral v skladu
  s pravili stroke
- Oblikovalcu je uspelo zgraditi vizualno atraktivne kose oblačil, ki so jih pozitivno ocenili tudi tuji strokovnjaki
- Zelena, bela in modra se kot barvni in grafični predlogi pojavljata že pri iskanju 'novega' slovenskega simbola ob predlogu za reformo slovenskih simbolov in je torej več kot upravičeno posegal po barvah, ki se kot prepoznavni nacionalni element pojavljajo v različnih športnih disciplinah (državne reprezentance) in gre torej za utečeno nadaljevanje že uveljavljene barvne sheme
- Rdeča, modra in bela kot barvna kombinacija nebi bile boljša rešitev, saj bi nas povprečen gledalec hitro zamenjal za eno izmed slovanskih držav (npr. gostitelja).




ZMAGOVITI FRANCOSKI  RETRO ŠIK

Absolutni zmagovalci letošnjih OI v Sočiju, vsaj kar se sloga tiče so nedvomno francozi, ki so pod okriljem vsem dobro znane blagovne znamke Lacoste ponovno dokazali, da znajo ustvarjati presežke.


Francozi so dokazali, da tudi v športu lahko sledimo estetiki.


ITALIJANI OBSTALI SREDI 90. LET PREJŠNJEGA STOLETJA

Veliko razočaranje za vsakega modnega zanesenjaka je nedvomno kolekcija italijanske reprezentance, ki je nastala pod vodstvom modnega velikana Giorgia Armanija. Kolekcija je sicer užitna, nikakor pa vrhunska. Glede na videno je veliki zaprisežnik minimalističnega sloga kot osnove za oblikovanje, vizualno krepko nazadoval. Modrikasta kolekcija laika spominja na uniformo italijanskih 'carabinjerjev', nikakor pa na uradno opravo športnikov, ki predstavljajo državo, kot je Italija.

Italijani v ponesrečenih opravah oficirjev.

ANGLEŠKI COPY / PASTE

Opravo angleške reprezentance bi vsakdo ob površinskem ogledu sprva pozitivno ocenil, a kaj, ko so Angleži posegli po že vnaprej 'izdelanih' krojih in jih zgolj vizualno nadgradili. Res je, da je včasih bolje poseči po preverjenem, saj se lahko v nasprotnem primeru krepko opečeš, a kljub temu menim, da si nacija kot so angleži, tega nebi smela privoščiti.


Modra z elementi rdeče: "Že videno."




NEMČIJA KOT SIMBOL NESTILA

Na skrajno dno lestvice pa bi nedvomno uvrstil še Norveško, Rusijo in Nemčijo, ki so več kot potrdili staro misel: "Z denarjem se ne da kupiti vsega, med drugim tudi okusa ne."

Uradna nemška oprava: "Barva na barvo, vzorec na vzorec, zmešnjava."


Se Rusija vrača v dobo monarhije?

Norveška in njen ponesrečen retro.




Ko človek tako prečesa vseh oprave (mimogrede, tudi naši vzhodni sosedje se niso kaj prida potrudili pri oblikovanju oprave), preneha kritizirati oblikovalca (arhitekta), ki je zasnovalslovensko kolekcijo in Sandiju čestita.
Navsezadnje pa so takšnega mnenja tudi tuji mediji (spletni portal Mashable) in modni poznavalci, kar zgolj še enkrat potrjuje mojo današnjo misel: "Le čevlje sodi naj kopitar."



         

Komentarji