OBISK TEKSTILNE PROIZVODNJE V INDIJI


Konec leta 2017 sem z ekipo preživel v Indiji, kjer smo delali še na zadnjih popravkih kolekcije oblačil 2018/2019 za enega izmed naših naročnikov.    

V kolikor sem tudi sam pred leti imel pomisleke o tem ali delati ali ne v azijskih državah, saj se jih držijo raznorazni neslavni miti, pa lahko sedaj uporabim vsem nam znani rek, da “Le čevlje sodi naj Kopitar.” 


Pregledovanje končnih vzorcev v showroomu. 


Krajši pogovor z lastnikoma v proizvodnji o vrstah materialov.


Proizvodni obrati so vselej v skladu s standardi, ki jih 
določa mednarodna zakonodaja BSCI-ja.


                                                     Pregled kolekcije v showroomu. 



Primerjava različnih vzorcev blaga je vselej navdihujoča. 

V proizvodnjah, kjer smo z ekipo preživeli kar nekaj delovnih dni, sem se na lastne oči lahko prepričal, da proizvodnja sledi vsem mednarodnim standardom, da delajo zaposleni v urejenih in klimatiziranih prostorih, da so vsi prostori čisti in opremljeni v skladu z mednarodnimi pravili o varnosti, da ne delajo mladoletne osebe, poleg tega pa za razliko od ‘domače’ tekstilne industrije (tistih nekaj proizvodenj, ki so še ostale), skrbijo za nenehen razvoj novih materialov, krojev, vse več izdelkov izdelujejo iz ekološko pridobljenih surovin (bombaža), poliesterske izdelke izdeluje iz recikliranega poliestra. 
Proizvodnja, kjer sem se nahajal ima CERTIFIKAT O FAIR TRADU - certifikat pravične trgovine / slednje pomeni, da je bil bombaž pridelan v skladu z mednarodnimi standardi pravične trgovine, da so kmetje, ki pridelujejo bombaž, plačani pošteno, je okolje zaščiteno v največji možni meri, prav tako so DEL ZDRUŽENJA BSCI - iniciativa za poslovno-socialni sporazum, to je neprofitna organizacija s sedežem v Bruslju, njen glavni cilj pa je izboljšanje delovnih pogojev v globalni oskrbovalni verigi oziroma zbližanje korporativne in družbene odgovornosti. Člani organizacije (podjetja) morajo izpolnjevati zahteve BSCI kodeksa, kar organizacija nadzoruje s sistemom zunanjega monitoringa in svetovalnimi dejavnostmi na področju izboljševanja delovne prakse. BSCI kodeks vključuje nekaj ključnih elementov, ki vplivajo na boljši položaj delavcev. Ti elementi so med drugim:
-    svoboda druženja in pravica do kolektivnih pogodb;
-    prepoved diskriminacije;
-    prepoved otroškega dela;
-    zagotovljena zakonsko določena minimalna plača;
-    delovni čas je usklajen z nacionalnimi zakoni in ne presega 48 ur rednega dela in 12    
     nadur;
-    prepoved prisilnega dela in disciplinskih ukrepov;
-    delovno okolje je varno in zdravo;
-    upoštevana je skrb za okolje,
-    določena je protikorupcijska politika ;

Njihovi izdelki imajo CERTIFIKAT OEKO-TEX:  International Oeko-Tex® Association, ki že od leta 1992 izvajajo teste, s katerimi iščejo zdravju škodljive kemikalije v najrazličnejših tekstilnih izdelkih.
Pomemben faktor pa je tudi ta, da imajo ljudje radi svoje delo, da so ponosni na izdelke, ki jih delajo, da te s veseljem sprejmejo, radi delijo svoje znanje, hkrati pa so se pripravljeni vselej razvijati v skladu s potrebami modnega sveta. p.s. Vprašal sem jih tudi kako se spopadajo z vse večjimi pritiski ‘hitre’ mode, pa so se vsi strinjali, da so potrebe hitre mode (primer: od idejne skice do dobave artiklov na prodajne police porabijo sedaj le 50 dni), nikomur od proizvajalcev ne predstavlja pozitivnih sprememb, a so se hočeš / nočeš morali prilagoditi trenutnim zahtevam trga, če so želeli preživeti, na dolgi rok pa vsi delajo na artiklih z dodamo vrednostjo, ki jim bodo omogočali preživetje pod manj ‘stresnimi’ pogoji.

Aljoša Krošlin Grlj, soustanovitelj in kreativni vodja THE ICON - clothes design & production

Komentarji